Miejsce spotkań w nowej odsłonie

Обновлено: 05.06.2020 / Раздел: / pdf
ściana Fot. materiały GCOP

Po trzech miesiącach intensywnych prac, Dom Aktywnej Młodzieży przy ul. Barlickiego został wyremontowany. Młodzież, społecznicy, sportowcy i kombatanci mogą znów prowadzić spotkania i warsztaty w odnowionych, nowoczesnych wnętrzach. Remont o wartości niemal 700 tys. zł został sfinansowany ze środków Miasta Gliwice.

Dom Aktywnej Młodzieży to miejsce wielu ciekawych spotkań i wymiany doświadczeń oraz rozwoju pasji i kształtowania nowych relacji. Od lat służy wielu organizacjom i grupom nieformalnym, działa tam m.in. Stowarzyszenie Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży, organizacje kombatanckie – Związek Sybiraków, Stowarzyszenie Polskich Kombatantów Weteranów Walk o Niepodległość 1919-1956 im. gen. S. Grota Roweckiego. To również siedziba Młodzieżowego Domu Kultury.

Każdego kwartału z obiektu korzysta od 7 do 15 tys. osób. Budynek służy wielu odbiorcom o zróżnicowanych potrzebach, również w aspekcie dostępności. Korytarze Domu Aktywnej Młodzieży są zazwyczaj gwarne i pełne użytkowników. Po przerwie spowodowanej remontem i epidemią w nowej odsłonie czekają na gliwiczan – mówi Marta Kryś, dyrektor GCOP, którego jedną z filii jest Dom Aktywnej Młodzieży.

Przez ostatnie trzy miesiące w filii GCOP przy ul. Barlickiego trwały intensywne prace budowlane. W tym czasie zaadaptowano trzy piętra budynku oraz dwie klatki schodowe.
Wyremontowano ściany, wymieniono wszystkie drzwi wraz z framugami, oczyszczono zabytkowe posadzki, na klatkach schodowych renowacji poddano stolarkę poręczy i położono płytki, a na dwóch kondygnacjach zamontowano gabloty i system galeryjny, który posłuży do ekspozycji prac młodych artystów. Ponadto zamontowano oznakowania pomieszczeń oraz oznakowania dla osób niewidomych i niedowidzących, a na korytarzach siedziska.

Tegoroczne prace były kontynuacją wieloletniej inwestycji, która rozpoczęła się w 2018 r. Wówczas podobny zakres robót wykonano na parterze i w piwnicy budynku. Dzięki przeprowadzonym pracom budynek przy ul. Barlickiego 3 jest już w pełni dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową – mówi Marta Kryś.

Prace zostały zrealizowane w ramach zadania "Przebudowa, remont holu, korytarzy, klatek schodowych oraz pomieszczeń biurowych GCOP i portierni wraz z aranżacją. Etap II: Adaptacja pomieszczeń oraz korytarzy budynku głównego filii GCOP przy ul. Barlickiego 3". Inwestycja kosztowała ponad 695 tys. zł i została w całości sfinansowany z budżetu Miasta Gliwice. (mf)

 

 

korytarz
Fot. materiały GCOP
schody
Fot. materiały GCOP
tablica
Fot. materiały GCOP
korytarz Fot. materiały GCOP
schody Fot. materiały GCOP
tablica Fot. materiały GCOP

Związek Polskich Miast ePuap Śląska Karta Usług Publicznych SEKAP Benchmarking