Wieści z Politechniki

Добавлено: 28.07.2011 / Раздел:

Nowa siedziba Wydziału Architektury przy ul. Marcina Strzody (fot. A. Ziaja)

Dobiega końca gruntowny remont dawnej stołówki studenckiej przy ul. Pszczyńskiej (obok dyskontu spożywczego LIDL). Nieczynny od lat obiekt radykalnie zmienił swój wizerunek i przeznaczenie. Już wkrótce stanie się reprezentacyjną, nowoczesną siedzibą Centrum Kultury Studenckiej. – W ramach przebudowy budynku wykonana została termomodernizacja, wymieniono wszystkie okna i drzwi, w środku przesunięto część ścian i założono nowe instalacje – wylicza Paweł Doś, rzecznik prasowy Politechniki Śląskiej w Gliwicach.
Przypomnijmy, że w obiekcie będą funkcjonowały biura organizacji studenckich działających na Politechnice, klub studencki „Spirala” oraz teatralno-kinowa sala widowiskowa. – Staramy się, aby wszystko było zapięte na ostatni guzik. Zamówione zostały już nawet meble – tak, by samorząd i organizacje studenckie mogły się przeprowadzić do świeżo wyremontowanego budynku jeszcze we wrześniu – zdradza Paweł Doś.
Kończy się również przebudowa budynku przy ul. Marcina Strzody 10 mieszczącego w przeszłości Kinoteatr „X” i klub studencki „Spirala”. Zmodernizowany obiekt z przeszkloną fasadą od strony ul. Wrocławskiej ma służyć studentom i wykładowcom Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej.
Obiekt będzie stanowił głównie przestrzeń nauki, badań, prac projektowych i wdrożeniowych, niemniej znajdzie się w nim również miejsce na organizację wystaw, warsztatów, przedstawień teatralnych i koncertów (w dużej sali wykładowo-wystawienniczej). Nie ukrywamy, że ta inwestycja ma szansę stać się swego rodzaju artystyczną wizytówką Politechniki Śląskiej i jej centrum kulturalnym – przekonuje Paweł Doś. Co zrobiono w budynku? Wymieniono stropy, konstrukcję dachu, oczyszczono elewację i uzupełniono brakujące detale, wymieniono okna, odtworzono okna zamurowane oraz wykonano nowe instalacje. Władze Politechniki planowały zakończyć remont pod koniec lipca. Nie jest jednak wykluczone, że finisz przesunie się nawet o 3 tygodnie. Nie wpłynie to jednak na komfort nauki studentów Wydziału Architektury. Pojawią się oni w nowych wnętrzach wraz z początkiem roku akademickiego 2011/2012.
Realizacja tej długoletniej inwestycji w północnej części dzielnicy akademickiej (usytuowanej w pobliżu Drogowej Trasy Średnicowej, w rejonie ulic Konarskiego, Wincentego Pola i Zimnej Wody) odbywa się – jak informują przedstawiciele Politechniki Śląskiej – zgodnie z planem. Ma ona zostać ukończona w 2014 r.
W Naukowo-Dydaktycznym Centrum Nowych Technologii będą działać laboratoria, sale dydaktyczne i naukowe trzech wydziałów Politechniki Śląskiej: Matematyczno-Fizycznego, Mechanicznego, Technologicznego oraz Inżynierii Środowiska i Energetyki. Dzięki supernowoczesnym rozwiązaniom konstrukcyjnym i technologicznym kompleks NDCNT zyska charakter „budynku inteligentnego”. Czego należy się spodziewać? Od strony północnej – siedmiokondygnacyjnej bryły mieszczącej sale dydaktyczno-naukowe. Od strony południowej – trójkondygnacyjnego bloku pomieszczeń laboratoryjnych. Obydwa elementy zostaną połączone przewiązkami mieszczącymi pomieszczenia dydaktyczne i administracyjno-biurowe oraz przestronną aulę. Między nimi znajdą się przeszklone dziedzińce, stanowiące zieloną przestrzeń rekreacji dla użytkowników Centrum. (kik)

Przyszła siedziba Centrum Kultury Studenckiej przy ul. Pszczyńskiej (fot. A. Ziaja)

Budowa Naukowo-Dydaktycznego Centrum Nowych Technologii w rejonie ulic Konarskiego, Wincentego Pola i Zimnej Wody (fot. A. Ziaja)

Związek Polskich Miast ePuap Śląska Karta Usług Publicznych SEKAP Benchmarking