Rzeźba ozdobi skwer

Mis à jour: 21.07.2010 / Section: / print / pdf

Gliwicki Plac Rzeźniczy to jeden z trzech śródmiejskich zieleńców, który zmienia wizerunek (obok skweru Bottrop i Placu Mickiewicza). Na skwerze w sąsiedztwie kościoła pw. Wszystkich Świętych rozpoczęły się prace modernizacyjne. W centralnym miejscu placu pojawi się m.in. rzeźba autorstwa prof. Krzysztofa Nitscha.


Warto odnotować, że dla wszystkich trzech remontowanych zieleńców, zlokalizowanych w bliskim sąsiedztwie, architekci zaproponowali wspólny akcent – klomby w kształcie elipsy. Oprócz tego na Placu Rzeźniczym zaprojektowano nowy układ alejek, dostosowując go do głównych kierunków przemieszczania się pieszych. Ścieżki zostaną wybrukowane szarą kostką granitową. Na skwerze pojawi się 14 ławek. Zostaną one ustawione zarówno w miejscach nasłonecznionych, jak i w cieniu drzew.
Głównym elementem kompozycji zieleńca będzie centralny placyk z okrągłą rabatą kwiatową w środku, który zostanie wyłożony płytami granitowymi oddzielonymi pasami z kostek bazaltowych. W tym miejscu zostanie ustawiona także rzeźba prof. Krzysztofa Nitscha zatytułowana „Ku słońcu”. Kolisty układ placyku podkreśli ciąg 13 drzew (wiśnia piłkowana). Wokół niego staną ławki, a między alejkami zostaną umiejscowienie klomby z bylinami. Zgodnie z projektem roślinność na placu będzie utrzymana w tonacji czerwono-biało-różowej. Na kwietnikach pojawią się: jaśminowce, derenie, tawuły i róże oraz byliny (bodziszki, bergenie, bluszcze, żurawki, wydmuchrzyce, bylice, szałwie). Pozostały teren wypełni trawa z rolki. Zieleń będzie nawadniana za pomocą automatycznego urządzenia.
Drugim akcentem kompozycyjnym placu są zachowane fragmenty zabytkowej Bramy Raciborskiej. Ten element wizualnie się nie zmieni. Zostanie jedynie odpowiednio zabezpieczony, a skarpa przy Bramie – umocniona, odgrodzona i obsadzona płożącą roślinnością (irgą poziomą). Schody, ogrodzenie i mur od strony ul. Dolnych Wałów zostaną odnowione. Pojawi się nowy żywopłot z berberysu oraz stojaki na rowery. W sąsiedztwie baru sałatkowego „U króla Stasia” zostanie zaś wygospodarowany teren na letni ogródek.


Zakończenie remontu skweru zaplanowano na sierpień, jednak ze względu na przeprowadzone prace archeologiczne, podczas których odkryto fragmenty muru obronnego, modernizacja potrwa do końca września. Koszt przedsięwzięcia wyniesie ok. 860 tys. zł. Realizację inwestycji nadzoruje Miejski Zarząd Usług Komunalnych. (bom)


Informacje : Iwona Kokowicz, rzecznik prasowy Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych, tel. 32/335-04-24 21 lipca 2010

--aucun--

Związek Polskich Miast ePuap Śląska Karta Usług Publicznych SEKAP Benchmarking