Od zabytku do „zwinnego” biura

Dodano: 16.02.2018 / Sekcja: / drukuj / pdf
xsolve

Fot. materiały Budzik Studio

Dwie współpracujące ze sobą gliwickie firmy informatyczne XSolve i Chilid nie tylko zdobywają liczne wyróżnienia i nagrody za swoją pracę. Wiedzą też, jak zapewnić pracownikom taki komfort pracy, by nie chciało się im z niej wychodzić. Nowa siedziba firm przy ul. Królowej Bony jest nominowana w plebiscycie Polska Architektura XXL 2017 w kategorii Polskie Wnętrza 2017.

Jak ulokować setkę ludzi w jednym miejscu, jednocześnie zapewniając im możliwość integracji i przepływu informacji, niezbędnych do efektywnej współpracy? Rozwiązanie znalazły dwie gliwickie firmy Xsolve i Chilid, które w połowie ubiegłego roku przeprowadziły się do zabytkowego budynku dawnego Kolegium Nauczycielskiego przy ul. Królowej Bony. Odwiedziliśmy ich w nowej siedzibie. Już od samego wejścia miejsce niczym nie przypomina klasycznej siedziby firmy informatycznej. Po pierwsze, nie ma recepcji – wejście prowadzi przez wewnętrzną kawiarnię, zaprojektowaną specjalnie dla pracowników. Dominuje cegła, kolorowe kafelki, żywe palmy oraz neon z przewrotnym napisem „Do not enter if you are afraid to” („Nie wchodź, jeśli się boisz”).

Open Space, chaos room i sala kinowa

Wąski korytarz prowadzi do głównej części open space’owej (dawnej sali gimnastycznej), w której na ogromnej powierzchni parteru i wybudowanej nad nim antresoli pracują programiści. Mimo rozmów panuje atmosfera skupienia. Kilka osób siedzi na kanapach w specjalnie zaprojektowanych kącikach ciszy, gdzie rozwiązują skomplikowane zagadnienia informatyczne. Do otwartej przestrzeni, gdzie mieszczą się biurka, przylega szereg mniejszych, przeszklonych sal spotkań, gdzie akurat trwają wideokonferencje. Takie rozwiązanie ma wspierać zasadę przejrzystości w firmach, podobnie jak wiszące na ścianach telewizory, na których zespoły wyświetlają dane na temat aktualnie prowadzonych projektów. Oprócz miejsc służących do pracy, zadbano także o przestrzeń integracji i relaksu, jaką stanowi mała salka kinowa czy tzw. chaos room.

Większość rozwiązań zaaranżowaliśmy sami. Zależało nam, by pracownicy mieli możliwość stałej komunikacji i integracji. To bardzo pozytywnie wpływa na współpracę i stwarza okazję do dzielenia się wiedzą. W środowisku tak dynamicznie zmieniającym się, jak branża informatyczna, każda informacja na temat projektu może okazać się na wagę złota. Dlatego ciągła komunikacja i efektywna współpraca są absolutną koniecznością dla „zwinnego” zespołu reagującego na nagłe zmiany – tłumaczy Magdalena Plasun z XSolve.

Projekt autorstwa Biura Projektów Rafał Drobczyk i Anna Zarudzka oraz Chilid, znalazł się w ogólnopolskim konkursie Polska Architektura XXL organizowanym przez Grupę Sztuka Architektury. Bierze w nim udział blisko 100 kandydatów, którzy walczą w kategoriach: architektura, wnętrza i krajobraz. Głosowanie potrwa do 28 lutego (więcej na stronie www.sztuka-architektury.pl). (mf)

xsolve2
Fot. materiały Budzik Studio
xsolve3
Fot. materiały Budzik Studio
xsolve4
Fot. materiały Budzik Studio
xsolve5
Fot. materiały Budzik Studio

Związek Polskich Miast ePuap Śląska Karta Usług Publicznych SEKAP Benchmarking